divendres, 24 de gener del 2014

Les mentides del pressupost municipal de Badalona


El govern municipal del PP ha presentat recentment en audiència pública els pressupostos municipals. Han presentat un PowerPoint, sense desglossar la despesa per programes, sense desglossar i explicar en que basen la previsió d’ingressos fetes però, a falta de tenir més informació que al nostre grup municipal com a mínim no ens donen, podem afirmar ja rigorosament que algunes de les afirmacions que fa el PP de Badalona sobre el pressupost són falses, parlant clar són mentides i dir mentides per referir-se a 152 milions d’euros que són de la ciutadania em sembla especialment molt greu.

Amb rigor intento ara explicar alguna d’aquestes mentides i estaria encantant que me les rebatessin i demostressin amb dades i rigor si és que estic equivocat:

La mentida del pressupost social : El pressupost destina 2 milions d’euros més a política social sent el pressupost més social de tota la història.

Com podem veure en la seva mateixa nota de premsa:http://badalona.cat/portalWeb/badalona.portal?_nfpb=true&_pageLabel=detall_noticia&dDocName=AJB052190#wlp_detall_noticia no hi ha cap increment de nous serveis socials ni cap partida incrementada per ampliar els ajuts a les famílies badalonines que pateixen la crisi.
Com bé diu el mateix Albiol a la nota de premsa són 2 M€ més que es posen per garantir el manteniment del servei d’atenció domiciliaria a la gent gran en cas d’impagament de la part que correspon a la Generalitat de finançament d’aquest servei. O sigui cap servei nou ni ampliació de cap cobertura o servei social existent.

Per un altre costat com pot ser el pressupost més social de la història quan veiem que els capítols 2 i 4 de la despesa, és a dir els capítols que inclouen allò que l’ajuntament realment gastarà en activitat directa, Educació, Esport i Joventut baixen un 45% i la partida de Comunicació i Propaganda augmenta un 55%.
A l’audiència pública es va preguntar per aquesta baixada en Educació i Joventut i el regidor d’Hisenda va explicar que la baixada era deguda a que en el 2012 estava inclosa la previsió per regalar els llibres de text (una mentida antiga i ja llegendària).

Dons bé aquesta explicació del regidor d’Hisenda és simplement mentida perquè la previsió per els ja llegendaris llibres de text gratis era de 1.800.000 euros i la baixada actual és més del doble. De 7.555.299€ del 2012 a 4.162.599€ aquest 2014, més de3,6M€ de retallada en Educació i Joventut el que demostra que l’explicació que és degut al libres del text és una enorme i gran mentida.

La mentida que el pressupost creix . El pressupost creix respecte al 2012.

El pressupost de l’ajuntament el 2012 era de 150M€ i el d’aquest any (cal recordar que al 2013 tot i anuncis similars de pressupostos socials no van ser capaços ni de portar una proposta al ple per aprovar i van funcionar un any amb el pressupost prorrogat) 2014 el preveuen en 152M€.

D’on ve aquest suposat creixement dels ingressos i per tant de la despesa? El mateix govern municipal ja preveu recaptar menys en impostos directes, IBI, Vehicles, Construcció, etc, cosa bastant inexplicable si tenim en compte que l’alcalde que va prometre baixar impostos ha pujat l’IBI a Badalona un 15% des que és alcalde.
A falta que ens expliquin, si ho fan, el detall d’ingressos, veig amb molta sorpresa que el govern municipal preveu rebre per transferències corrents, és a dir d’altres administracions (Estat, Generalitat o Diputació) 55.472.503 euros aquest 2014 quan el 2012 van pressupostar 51M€ per aquest concepte. A qui pretenen enganyar quan calculen rebre de l’Estat o de la Generalitat  gairebé 5M€ més que al 2012???

És obvi que aquesta previsió d’augment dels ingressos en 5M€ és del tot mentida ja que no hi ha cap indici ni cap anunci formal i seriós de que la Generalitat o l’Estat incrementin la despesa pública per enviar més diners als ajuntaments. Que passarà dons? És molt senzill i ho fan des del 2011: Les previsions no es podran complir, per tant, modificacions pressupostaries mensuals aniran retallant serveis a la ciutadania encobrint així les retallades que avui volen amagar darrera d'aquestes previsions falses.

La mentida del suport als emprenedors

Per aquest any ens tornen a anunciar ajudes als emprenedors i els autònoms com si aquest fos un govern que apostés decididament per la reactivació econòmica quan és un govern municipal còmplice i executor de l’austericidi actual. Anem a veure aquesta mentida amb dades:

Anuncien una partida de 200.000 euros per subvencionar emprenedors que instal·lin un nou negoci a la ciutat. Dons bé, aquesta partida ja la tenien habilitada el 2013 i com que no han fet cap campanya d’informació, ni cap programa de suport propi a les persones aturades, ni res de res, d’aquests 200 mil euros destinats ja aquest 2013 s’han gastat només 19 mil euros en 17 ajudes a 17 persones. O sigui que en l’any que hem tocat fons en la recessió econòmica al govern li han sobrat 180 mil euros destinats al foment de l’autoocupació que no s’han gastat, no tinc paraules per descriure la indignació que sento amb aquest fet....

Anuncien un altre cop subvenció (va ser una proposta nostra) per els autònoms qui el seu vehicle sigui una eina de treball en l’impost de vehicles. Dons bé, l’any 2013 d’aquesta subvenció, com que tampoc van fer cap campanya informativa, ni ho han anunciat ni res de res, les subvencions concedides han estat 17, quants autònoms de Badalona haguessin pogut accedir a aquesta ajuda? Es pensen que llegeixen les seves notes de premsa? No hagués hagut d'estar motiu d’anunci en els mitjans municipals per tal que tothom qui pogués beneficiar-se ho sol·licités?

Resumint, no és un pressupost social ja que no hi ha un euro més per a cap nou servei social nou o ampliació d’algun existent. És un pressupost que pretén fer creure que Badalona serà l’únic ajuntament de tot l’estat espanyol que rebrà més diners d’altres administracions aquest 2014 amagant així les retallades que han d’aplicar per no haver previst altres mesures d’ingressos, van rebutjar totes les propostes del nostre grup encaminades a fer pagar a qui més té, i és un pressupost que anuncia mesures de suport a la economia que la realitat ja ens ha demostrat que no compliran.

Aquí teniu la informació en un pdf  per comprovar que el que dic és cert http://badalona.cat/portalWeb/badalona.portal?_nfpb=true&_pageLabel=detall_noticia&dDocName=AJB052239#wlp_detall_noticia respecte a ingressos i baixada en Educació i Joventut.

Les dades del que s’han gastat en les subvencions a la autoocupació i subvencions als autònoms les va donar el mateix govern municipal a la sessió del Consell Municipal de Comerç i Consum del dia 23 de gener, i sense posar-se vermells!



divendres, 10 de gener del 2014

Per què no a la privatització de Marina SA?




Un grup empresarial  està interessat en la gestió de Marina SA, 20 hectàrees del litoral Badaloní i Adrianenc i les tres antigues xemeneies de FECSA. L’alcalde de la ciutat, en minoria al ple i sense explicar a hores d’ara res a la ciutadania ni a la oposició, signa un acord d’intencions que avui ningú coneix.

A ICV vaig dir fa uns mesos, a la darrera assemblea local on varem actualitzar qüestions programàtiques, que calia pensar estratègicament  en el futur i reconversió del polígon industrial sud de la ciutat, avui magatzems de venta majorista en general que no generen cap valor afegit, i que calia fer-ho parlant i consensuant estratègies a llarg termini amb el capital present actualment a la zona, és a dir amb el capital xinés avui majoritari a la zona.

Per tant, cap por ni perjudici cap al capital del gegant asiàtic. Crec que cal veure la actual activitat com una oportunitat per pensar el futur i com transformem la zona cap a una activitat econòmica amb més beneficis de ocupació i inversions  a la ciutat.

Tal i com va fer ja Badalona a inicis del 1990 quan va començar a treballar amb el sector de la economia submergida del barri de La Salut donant origen a Pronto Moda. Una marca que ha donat prestigi i llocs de treball de qualitat a la ciutat i d'on han sortit importants marques i dissenyadors de moda, com Toni Francesc al qual aprofito per felicitar públicament per la seva feina.

Una operació similar toca anant pensant amb el sector industrial sud, planificar entre els poders públics i el capital privat com anem transformant en més dinàmica i més atractiva una de les zones industrials més properes al centre de Barcelona. Poc a poc sense apriorismes i amb un full de ruta compartit per tothom, amb visió de ciutat, amb col·laboració privada però portant des dels poders públics la iniciativa. Al contrari de com es fa des de fa anys a Badalona on per exemple qualsevol privat amb una ocurrència acaba aconseguint el que vol sense cap benefici públic i sense cap estratègia pública que pensi en la ciutat al darrera. Un exemple, la reconversió de dues torres d’oficines previstes a l'Avinguda Maresme en sòl industrial a les Guixeres a canvi de res, aprovat aquest mandat, quan el que toca és pensar que cal dotar de més i noves activitats econòmiques al sud de la ciutat per superar l’actual model de monocultiu de venda tèxtil a l’engròs de productes manufacturats del sud-est asiàtic.

I aquí arribem al port i la proposta de passar-lo a mans privades. Té interès un grup inversors estranger en gestionar MARINA SA, i vendre amarres i locals al port? NO

El negoci és la gestió urbanística i les competències delegades en aquesta matèria que Marina SA té per part de l’Ajuntament de Badalona com a administració actuant. Gestionar totes les actuacions urbanístiques del sector litoral i el seu planejament derivat, aquestes són, entre d’altres, les competències de Marina SA que poden tenir interès per grans capitals transnacionals i aquí és on hem de dir no.
Personalment estic disposat a parlar de si la gestió del port pot ser pública o privada però estic completament en contra de que les competències  en gestió urbanística de la part del litoral que manca per desenvolupar passin a mans de capital privat.

A l’Estat Espanyol tenim un bon exemple del que significa que els privats facin d'administració urbanística actuant: El litoral de la Comunitat Valenciana.... Aquí ho deixo perquè cadascú en tregui les seves pròpies conclusions i que tothom pensi en quin interès pot tenir un grup inversor estranger en el que és la gestió del port pròpiament dita en aquests moments.

Són temps durs de crisi econòmica i les finances públiques van mancades de recursos, necessitem calés? si, podem suportar el forat que avui són les finances de Marina SA, on recordo ICV-EUIA mai hem votat a favor de la seva gestió econòmica? No 

Però posarem el nostre litoral en mans exclusives d'inversors privats per pagar la factura d'aquells que pensaven en la especulació urbanística com a única forma de fer ciutat?